Boyumca Buldum da Huyumca Bulamadım

 

YEMEK MASASI


Günler öncesinden hazırlıklara başladığı evlilik yıldönümü gelip çatmıştı işte. Masa örtüsüne uyumlu peçete bulabilmek için üç gün gezmişti. Sonra da bulamayıp internetten sipariş vermişti Esin. Tabi peçeteyle kalsa yine iyi. Peçetedeki turuncu şekillerle yakışsın diye havuç püresi yapacaktı. Kırmızı çiçekleri olan masa örtüsünü heyecanla serdi. “Bir de kırmızı mum aldık mı tamamdır” diye düşündü. “Gerçi, Murat eli boş gelmez. Sonuçta ilk yıldönümümüz, kocaman bir gül buketi tabii ki de getirir. Ama ben yine de kırmızı mum alayım” dedi kendi kendine. “Bir konuşmamızda lilyum sevdiğimi söylemiştim. Belki de kucak dolusu beyaz lilyum demetiyle gelir” diye umutlandı.

Bunlar sadece masadaki detaylardı. Ne giyeceğiyle ilgili internette yaptığı mesainin haddi hesabı yoktu. Seçtiği kıyafetlerin ya rengini beğenmiyordu ya da modelini. Beğendiklerinde de bir türlü kendi bedenini bulamıyordu. Kardeşinin düğününde aldığı otuz altı beden pantolon geldi aklına. İçinde karnına kramplar girmiş; kendisini eve zor atmıştı. O gün bugün tövbe etmişti, olmayan kıyafeti zorlamayacağına. 

Üstelik düğününde de bir ayakkabı vakası yaşanmıştı. Otuz sekizi kalmadığı için bir küçüğünü aldığı ayakkabının hikayesi… Kalıba verip genişletirim diye almıştı ama ayaklarını çok fena yara yapmıştı. Bundan dolayı balayı tatillerinin rezil olduğunu hatırlamak dahi istemiyordu. 

HEDİYE PAKETİ

“Neyse neyse” dedi, kendi kendine. Şimdi bunları düşünecek zaman değil. Acaba eşi ne hediye almıştı, nasıl bir paketi vardı? Hediye paketlerine bayılırdı Esin. Murat da bir o kadar önemsemezdi. Ama “ne sevdiğimi bilir ve mutlu etmek için özenli bir paket tercih eder” diye düşünüyordu Esin. 

“Ayyy! Arasam mı acaba?” diye düşündü. Düşünmesiyle araması arasında çok bir zaman geçmedi:

-    “Alo hayatım!”

-   “Efendim Esin,”

-   “Nasılsın? Seni bekliyorum geç kalmazsın değil mi?”

-   “İşim bitince geleceğim işte Esin. Yalnız öğlen yemeği yemedim, çok acıktım. Ne yemek yaptın akşam için?”

-  “Yaptım işte bir şeyler, aç kalmazsın merak etme” diyerek telefonu kapatırken sesi düşmüştü Esin’in.

“İlk evlilik yıldönümümüz, unutmuş olamaz herhalde” diye mırıldandı… Belki de sürpriz yapmak için böyle konuşmuştur diye toparladı kendisini.

Murat, kendi halinde gösterişten uzak, sessiz sakin bir adamdı. Esin de onun tam aksine hareketli, gösterişi ve ihtişamı seven bir kadındı. 

Evleneli henüz bir yıl olmuştu. Esin, Murat’ın sadeliğini kabul edemiyordu. Murat ise Esin’in rengarenk kişiliğinden, yerinde duramaz hallerinden yoruluyordu. Daha düğün alışverişinde başlamıştı ufak tefek atışmaları. Murat için önemli olan rahatlığıydı, konfordu. Esin ise rengine bayıldım diyerek hemen almaya karar verebiliyordu. 

Kahverengi araba aldı diye, bunu kendisine hakaret saymıştı. Üzerine bir de saatlerce ağlamış ve kocasının burnundan getirmişti. 

Murat ise bu tavra bir hayli şaşırıyordu. Anlamaya çalışsa da arabanın rengine neden bu kadar takıldığını anlayamıyordu. Esin’in tavırları, Murat’a iyice abartılı gelmeye başlamıştı bile. Yemeğin tadı yok, tuzu çok diye sürekli uyarıyordu karısını. Esin ise “O kadar uğraştım, bir gülseydin bari” diye her defasında serzenişte bulunurdu.

Ara sıra Murat’a duyurarak, “Boyumca buldum da huyumca bulamadım” derdi. Rahmetli anneannemin sözü diye de eklerdi ardından.

Aralarındaki en büyük tartışmayı evlilik yıldönümlerinde yaşamışlardı. Esin, eşinin de kendisi gibi hoplayıp zıplayarak tepki vermesini bekliyordu. Ama bunlar Murat’a göre tepkiler hiç değildi. O renk uyumu, gösteriş veya ihtişamla ilgilenmiyordu. Hatta bunlardan hoşlanmıyor ve fazla buluyordu. Ona kalsa böyle günler, kutlamalar gereksizdi. Karısını kırmamak için elinden geleni yapıyordu ama Esin de biraz fazla abartıyordu durumu. 

Evlilikleri iyiden iyiye çekilmez bir hal almıştı.

İnsanoğlu kendisinden farklı olanla ilişki kurmak istemez. Hemen onu kendisine benzetmeye çalışır.

Peki gerçekten zor olan birbirimizden farklı olmamız mı?

Yoksa bu farklılıkları bilmiyor olmamız mı?

Hayat zıddımızdaki insanı bize ceza olsun diye veriyor olabilir mi? 

Yoksa benim şifam o zıddımdaki insanda olabilir mi?

Hayatın altın kuralı, “değiştirebileceğin tek kişi, aynadaki kişi…”

Karşımızdaki insanı değiştirmeye çalışmadan, olduğu gibi kabul etmek ve daha kaliteli ilişkiler, hayatlar yaşamamız dileğiyle…


&

" Milyarlarca insan içinde, 

'bir' kişinin ne önemi olabilir ki?
Bunun cevabını, o 'bir' kişiye sorun! "

 Yahya Hamurcu

Kim Kimdir Programı Nedir?

İlişkide Ustalık Programı Nedir?

Başarı Psikolojisi Programı Nedir?

Yorumlar

  1. Keşke birilerini değiştirmeye ödeyeceğimiz bedeli, farklılıklarımızı fark edip, kabul etmek için ödeyebilsek…
    İnşaALLAH🤲🏻

    YanıtlaSil
  2. Boyunca ve Huyunca yoldaşlar bulabilmek ümidiyle :)

    YanıtlaSil
  3. farklılık deyince ,Allah'ın boyasıyla boyanmak cümlesi geldi. dünya kurulalı beri saysını bilmediğimiz kadar çok insan ve hepsi biri birinden farklı, ne hoş bir mucize. Bu her bir mucizenin bir araya gelerek çift oluşturması da mucize. farklılıklarımızdan nasiplenip, farklılığımızı koruyabilmek ümidiyle.

    YanıtlaSil
  4. Zıttımızdakinin şifamız olduğunu bildiğimiz ve kendimizde değiştirmemiz gereken yanlışları kabul edebilicek ve harekete geçebilicek olgunlukta olabilmemiz duasıyla🤲🏻

    YanıtlaSil
  5. Her sabrın ödülü vardır bereket olarak gelir

    YanıtlaSil
  6. Keşke herkes bu farklılıkları bilse, keşke…
    Ne kadar müthiş bilgiler.
    Emeğinize sağlık❤️

    YanıtlaSil
  7. Gülcan Karademir13 Kasım 2023 19:42

    İnsanı tanımak konforlu birsey, gerçekten. Karşımızdakini değiştirmeye çalışmak bir nevi zulm etmek çünkü o farklı benden farklı, bilerek yapmıyor. Bu farkı fark edip insanları rahat bırakmak dileğiyle:))

    YanıtlaSil
  8. Zor olan bu farklılıkları bilmiyor olmamız. Öğrenmeliyiz, çünkü çok büyük ihtiyaç

    YanıtlaSil
  9. Problem çok tanıdık cozumle tanışmak da nasip olur dilerim:)

    YanıtlaSil
  10. Farklı insanlarla zenginiz kaleminize sağlık 👍

    YanıtlaSil
  11. Allah her şeyi öyle dengede yaratmış ki, baktığımızda birbirimizin eksiklerini görüp tamamlayalım diye.Ama biz bizden farklı insanları hayatımızdan çıkartabiliyoruz sırf bizim gibi düşünmüyorlar diye .Ama şifayı zıttında görürsek bu algı ortadan kalkar.

    YanıtlaSil
  12. Kaleminize sağlık ✨;) çok güzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oysa ki insanın şifası zıddındadır demişti bir hocamız ALLAH razı olsun farkındalığımız artıranlardan 🤲🏻

      Sil
  13. İnsan kendinden farklı olan hiç kimseyi çocuğunu dahi kabul edemiyor. Günümüz evliliklerindeki gündemi çok güzel anlatmışsınız. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. Fatma Söylemez13 Kasım 2023 21:43

    Farklılıklarımız belki de bizim şifamızdı kim bilir 💐 İnsan her istediğini elde edeceğini mi sanır ? Boyunca ve huyunca olan aslında o kişiyse senin yanlış cevapların zorlaştırıyorsa çok güzel bir yazı emeğinize sağlık . Eşlerimiz ile huyumuzca suyumuzca hayırlı işlerde birleşenlerden olmak duasıyla . Birbimize gerçek sevgiyle ve umutla yaklaşanlardan oluruz inşALLAH .

    YanıtlaSil
  15. Farklılıkları bilmek çok büyük konfor insan ozmn karşısındaki ne kızamıyorda beklenti de olmuyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. Hayatın altın kuralı, “değiştirebileceğin tek kişi, aynadaki kişi…” Çok doğru👌
    Bizzat deneyimledim gerçekten eğitimdeyim Şuan her ders şoktayım
    İnsan ancak kendini değiştirebilir 🤲

    YanıtlaSil
  17. Harika bir konu

    YanıtlaSil
  18. Farklılıkları bilince insanın sabrı artıyor. Çok güzel ve herkesin bilmesi gereken bilgiler…

    YanıtlaSil
  19. Farklılıkları değiştirmeye çalışmak ne acı :( İnsan neden zıtları kabül etmekte zorluk yaşarki herkesin bir yapısı var basit gibi görünen ama basit olmayan bir konu çok faydalı bir yazı 👏

    YanıtlaSil
  20. Herkes kim kimdir eğitimini almalı hatta sonrasınada devam etmeli kesinlikle bu eğitimler çok faydalı bu yazının içindeki farklılık ve daha çok faydalı içerikler bu eğitimlerde gizli gitmeyen öğrenemez🤲

    YanıtlaSil
  21. Emeğinize sağlık çok ince ama derin konular bunlar devamını bekleriz 👏😊

    YanıtlaSil
  22. Öğrenmeye açık olan herkes farklılıkları anlamalı yoksa çok mutsuz olur Teşekkürler insanı düşünen öğreti .

    YanıtlaSil
  23. Kaleminize sağlık 🎀

    YanıtlaSil
  24. Kaleminize sağlık :)
    Devamını bekleriz 🌿

    YanıtlaSil
  25. Farklılıkları bilmek ve kimseye sizin gibi olmadığı zaman kızmamak ümidiyle 🤲

    YanıtlaSil
  26. Selamlar :) Kim kimdir eğitimini ilk aldığımda o kadar çok kendime kızmıştımki :(Herkesin farkları fark etmesi dileğimle…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kıymetli bilgiler teşekkür ederim

      Sil
  27. Hep iki evladım var neden ikiside bu kadar farklı derdim meğer bunun bilgisi varmış hadi bakalım kısmetse öğrenebilmek üzere :)

    YanıtlaSil
  28. Farklılıklar zenginlikmiş meğer:) aynı yöne baktıktan sonra...

    YanıtlaSil
  29. Farkliliklari bilmis olsak ne tartisma nede biten evlilikler olmazdi.

    YanıtlaSil
  30. Farklılıklarımızı farketmiş olsak hiç bir sorun kalmayacak aslında.

    YanıtlaSil
  31. Harika bir konu

    YanıtlaSil
  32. Farklılıkların getirdiği güzellikleri görüp, anlayıp onları hayatımıza alabilmek bizi nasıl zenginleştirirdi... Onlardan olabilmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  33. Aslında ne büyük bir şans herkesin zıtlıkla yaratılan mucizeyi görmesi niyetiyle 🤲🏻
    Parmaklarınıza saglık🌸

    YanıtlaSil
  34. Farkındalığımizin farkına varmadan farklılıkları kendimize döndürmeye çalışmak yerine kabullenmeyi denemeliyiz... yüreğinize sağlık güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  35. İnsan farklı olanı yok etmeye meyleder,fakat bilmelidir ki onda olmayanı tamamlamaya gelmiştir.Fark eden fark atar 🙏🏻

    YanıtlaSil
  36. Olumsuz gördüğümüz şeylerin bize şifa olması büyük nimet. Her an farkında olmak ve kabul edebilmek nasip olsun. Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  37. Farkında olmak ve kabullenmek gerekir . Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  38. Farklılıkları yönetebildin zaman, o ilişkiye de yön veren sen oluyorsun. Otorite oluyorsun 🌸

    YanıtlaSil
  39. Ben de aynı Murat gibiyim. Düğünümde bile kuaföre gitmedim evde kendim hazırlandım. Noldu düğün olmadı mı? Zaten o gelinliği giyince ister istemez güzel oluyorsun bir ton makyaja ne gerek var … gibi günlük hayatta da mümkün olduğu kadar abartıdan uzak yaşamayı tercih ediyorum( evlilik yıldönümümüzü de genellikle unuturuz ) not: eşimi de çok seviyorum Allah başımdan eksik etmesin 🤲🏻

    YanıtlaSil
  40. Kaleminize sağlık🌻

    YanıtlaSil
  41. Emeğinize saglık

    YanıtlaSil
  42. Farklılıkları kabul etmek çok önemli

    YanıtlaSil
  43. İnsan bilmeyince ne kadar mutsuz oluyor.
    Ne kadar saçma şeylere bir ömür üzülmüşüm, ne kadar saçma şeylere takılmışım?
    Keşke bilebilse insan...
    Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  44. Hayatın altın kuralı, “değiştirebileceğin tek kişi, aynadaki kişi…”
    Sadece bunu anlasak hayat ne kadar kolay

    YanıtlaSil
  45. Sayfanızı beğeniyorum
    Ara ara girip okuyorum
    Ama bu farklılıklar en çoook ihtiyacımız olan konular.
    Keşke hepimiz bilsek ve karşımızdakileri boşuna kırmasak👍

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar