Bozuk Sütün Mayası Tutar mı?
Dünyaya geldiğimiz ilk anda besin kaynağımız oldu o. İlk ikram oldu bize, tüm ihtiyacımızı giderdi sanki dünyaya hoş geldin bebek der gibi. Bağışıklığımızı güçlendirdi, hastalıklara karşı direnç oldu bize. Fıtratımızı şekillendirdi. Başka bir şeye ihtiyaç olmadı o olunca bir süre. Sütten bahsediyorum elbette:)
Peki ya sonra? İhtiyaçlarımız arttı tabii yavaş yavaş hareketler de arttı, emeklemeye ve yavaş yavaş yürümeye başladık. Ee ihtiyaç arttı, hareket arttı sonra süt bize yetmez oldu tabii. Bizi geliştirecek başka güzelliklere de ihtiyaç duyduk. Hep avantaj mı? Bu kadar faydasıyla beraber bir de dezavantajı vardı. Kolay bozulurdu. İnekten sağılan sütü, hiçbir işleme tabii tutmazsak ne kadar durabilir?
Ne Kadar Dayanır?
Yazın sıcak gününde bir de güneşin altındaysa, 2-3 saate bozulur değil mi? Ama onu bir taşım kaynatsak ömrü biraz daha uzar, yine de çok uzun olmaz. Bir de dolaba koysak biraz daha bozulmadan muhafaza edebiliriz. Ama nereye kadar? Ona bir işlem uygulamamız gerekir ki daha uzun ömrü olsun yoksa bozulur, kokuşur hemencecik.
Kimyasal reaksiyona girse peki? Bir yoğurt yapsak o sütten? O zaman daha dayanıklı olur değil mi? Birkaç gün muhafaza edebiliriz, ömrü uzamış olur. Yine de yetmez, bize daha uzun ömürlü bir şey lazım deyip onu peynir yapsak mesela? Ömrü günden haftaya yükselir değil mi dolapta! Hafta günden fazla ama yine de az dersek mesela, tereyağı yapsak o sütten! Aylarca dolapta bozulmadan durabilir. Hatta bir de buzluğa koyarsak 2-3 saatlik sütün ömrü oldu sana yıl!
Fıtrat da böyle işte! Hiçbir işleme maruz kalmazsa, doğuştan getirdiğimizin üzerine ekstra bir şeyler eklemezsek kısa süre sonra bozulur gider, kokuşmuş bir şey kalır elde. Ama ona bakım yaparsak, karakter eklersek, yaptığımız o bakım nispetinde değişir, güzelleşir, daha kullanışlı, daha verimli, daha lezzetli bir hal alır. Lezzetli bir yemek elde edebiliriz. Biraz da ocakta kızdırırsak onu, pişince etrafa güzel bir koku salar. Şimdi ister tereyağlı pilav yap, ister iskendere sos olsun. Yerleştiği her yere mis gibi kokusu ve eşsiz lezzetiyle güzellik katar!
Sütü öyle bırakma öyleyse! Kaynat ama kıvamında, dozunu aşarsa taşar ve ocak batar! Kirli bir ocağı temizlemekse zor gelir. Hele bir de erteledik de taşan süt ocakta kuruduysa, temizle temizleyebilirsen...
O halde o sütü kıvamında kaynatmak gerek, ne taşsın ne de kaynamadan kalsın. Sütün bozulduysa eğer; göle maya çalsan ne fayda! Ee ne demişler:
Sütünü muhafaza edemeyip bozanın mayası tutmazmış...
&
" Milyarlarca insan içinde,
'bir' kişinin ne önemi olabilir ki?
Bunun cevabını, o 'bir' kişiye sorun! "
Bir sütü alıp fıtrata bağlamak, muazzam bir yazı olmuş. Sütü ocağa koyunca göz kulak olmak lazım....Emeğinize sağlık
YanıtlaSilHiç aklıma gelmemişti... Ne kadar da doğru! Bir de ''Ben hiç değişmedim'' diye övünüyoruz sanki marifetmiş gibi.
YanıtlaSilGerçektim de doğuştan fiziksel olarak güzel insan güzelliğiyle, ailesi zengin olan o parayla bir yere gelemiyor. İlla zorluklara rağmen bir şeyler yapması gerekiyor
YanıtlaSilSeçtiğimiz şey, verilene değer mi katacağız yoksa verileni mi tüketip geriye mi düşeceğiz?
YanıtlaSilFıtrat da böyle işte! Hiçbir işleme maruz kalmazsa, doğuştan getirdiğimizin üzerine ekstra bir şeyler eklemezsek kısa süre sonra bozulur gider, kokuşmuş bir şey kalır elde. Ama ona bakım yaparsak, karakter eklersek, yaptığımız o bakım nispetinde değişir, güzelleşir, daha kullanışlı, daha verimli, daha lezzetli bir hal alır. Ne kadar güzel bir yazı. Gerçekten doğuştan kazandıklarımızın yanında mesele karakter olarak neler katabildiğimiz...
YanıtlaSilİşte tam da bu yüzden mühim olan değişmek değil, dönüşmek...
YanıtlaSilNe güzel bir benzetme .. teşekkürler
YanıtlaSilSüt taşması ve biz bayanlar çok güzel benzetme...Herşey herşey ile nasılda ilişkili...İnsanın bir işi yapış stili aslında her yerdeki davranışına projeksiyon oluyor galiba: =))) O halde sütü muhafaza etmek daha önemli oldu şimdi...Yaptığı işi insanın iyi yapması..
YanıtlaSilİnsana doğuştan ne güzel özellikler verilmiş değil mi? ne kadar ikramlanmışız. Ancak asıl insana yol aldıran, bereketlendiren, bir level üste çıkartan süreç insanın kendisini zorlayarak kendisine kattığı davranışlar. Süt ve fıtrat benzetmesi ne güzel olmuş, kaleminize sağlık :)
YanıtlaSilBilgi gerçek olunca sütle fıtrat arasında ilişki de oluyor. ☺️Kaleminize sağlık..
YanıtlaSilDoğuştan gelen özelliklerimizle ilerleyemeyiz. Ancak karakter eklersek fıtratımızda bozulma olmaz. Bizi de yükselten ilerleten somutluktan soyutluğa çıkaran odur. Yüreğinize sağlık elinize sağlık💐
YanıtlaSilİnsanın mayası huyu çok önemli. Fıtratı ne güzel ele almışsınız... emeğinize sağlık
YanıtlaSilMuhteşem bi yazı olmuş elinize sağlık farkındalık oluşturdu🙏🏻😊
YanıtlaSilHayatın her alanında kıvam yakalamak gerek 🙏🏻 elinize kaleminize sağlık
YanıtlaSilDoğuştan getirdiklerimiz yetmez. Hatta geliştirmezsek bozulmaya başlar. Erken kalkarken kalkamaz oldum kısımları burayla ilişkili o halde .. Teşekkürler kaleminize sağlık 🤗
YanıtlaSilSüt ve fitrat hiç böyle bakmamıştım. Gerçekten çok guzel
YanıtlaSilİşlemezsek bozulan süt gibi bizim de mayamız. Gelişmezsek biz de bozuluruz. Harika bir benzetme
YanıtlaSilSüt bozulmasın diye uğraşıyoruz. Aynı uğraşı kendimiz için de vermeliyiz. Çok güzel bir örnek oldu bize.
YanıtlaSilAnne sütü ile fıtrat arasındaki ilişkiyi anlatan bu güzel yazı için elinize, emeğinize sağlık.
YanıtlaSilBöyle geldik Böyle gidemiyoruz bu dünyadan. Böyle geldiğimizin üzerine koyduğumuz her olumlu davranış bizim hem bu dünyada hem ahirette hayır göreceğimiz bir şey. Sütün bozulmasını engellemek için yapılan her işlem faydalı olduğu gibi insanın fıtratının bozulmaması ve karakter koyması da çok önemli. Emeğinize sağlık.
YanıtlaSil