Sağlık Olsun

çözüm

Güz mevsimi yerini kışa bırakmıştı. Güneş bulutların ardından ara sıra yüzünü gösterse de soğuklar kendini iyiden iyiye hissettirmeye başlamıştı artık. Sararan yapraklar dallarından düşüp toprakla buluşurken, dallar yeniden yeşermek üzere bu zorlu kış sürecini geçirmek üzere yeni bir hazırlık sürecine girmişti. Her mevsimin olduğu gibi kış mevsiminin de hazırlığı vardı. Eskiden kış gelmeden önce konserveler, tarhanalar yapılır, ıhlamurlar kış için toplanırdı. Ama artık bunlar çoğunlukla yapılmıyor hazır olarak satın alınıyordu, haliyle kendi yaptıkları gibi olmuyordu. Hazal da kendi çapında bu yeni sürece hazırlanmaya çalışanlardan biriydi. Soğuklarla arası hiç yoktu. Bu dönemde hastalıklardan başını kaldıramadığı için kış mevsimini pek sevemiyordu. Ona göre kış mevsimi, hastalık mevsimiydi. 

Sebebini bilmeyince anlık çözümlerle oyalanır insan. 

Her sene kışa girmeden alternatif tedaviler, takviyeler, vitaminler, çeşit çeşit bitki çayları almak onun için rutin olmuştu. Her seferinde kışa hazırım diyordu ama kış gelir gelmez ilk yatağa düşenlerden biri de kendisi oluyordu. Sonrasında da “o kadar dikkat ediyorum, hastalık yine de gelip beni buluyor” diyordu.

Bu kış da öyle olmuştu ama bu seferki çok başkaydı, yataklara düştü. Böyle bir hastalık yok diye düşündü. Evdekilerin ev çok sıcak demesine rağmen ısınamıyordu, baş ağrısı, mide bulantısı da cabasıydı. Kendisine göre tüm yapılması gerekeni yapmıştı ama hastalık bana mısın demiyordu. 

En son acillik olmuştu, hastanenin acil servisinde gerekli müdahale yapılmış anlık olarak rahatlamıştı.  Doktor, bağışıklık sistemi zayıf düşen Hazal’ı sağlığına dikkat etmesi konusunda uyarmıştı. Hazal, elinden geleni yaptığını ama ne yaparsa yapsın soğuğa gelemediğini söylemişti. Doktor ise insanı soğuk havaların değil mevsime uyum sağlayamamanın hasta ettiğini, yapılması gerekenin düzenli bir hayat sürmek olduğunu söylemişti.  

Hazal bir an duraksamıştı, düzenli bir hayat mı? Kendisi nasıl bir hayat yaşıyordu ki? İlk başta anlayamadı.

Güçlenmem lazım ama nasıl? Diye sormuştu doktoruna.

Doktor yapması ve yapmaması gerekenleri sıralamıştı. 

  • Sık sık suyla temas etmek,
  • Soğuktan korunacak şekilde giyinerek açık havada yürüyüş yapmak.
  • El, ayak, burun, kulak gibi vücudun uç kısımlarını sıcak tutmak.
  • Soğuktan koruyacak ama aynı zamanda terletmeyecek tarzda giyinmek.
  • Düzenli uyku, düzenli yemek yerken tek düze değil çok yönlü ve sağlıklı beslenmek. 

çözüm


Problemin teşhisini koyamayan tedaviye de başlayamaz. 

Hazal, bunları duyunca neden problem yaşadığını da fark etmişti. Bu soğukta yapılmaz deyip ihmal ettiği yürüyüşler geldi aklına. Düzenli beslenmek de neymiş, abur cuburlarla bir hayat yaşıyordu şimdiye kadar. Sevdiği kıyafetini giymek, üşümekten daha önemliydi. Başı ağrısa alternatif tedaviler alıyordu. Bu zamana kadar hep dışarıdan bir çözüm beklediğini, asıl problemin sebebinin de çözümünün de kendi yapması gerekenlerde olduğunu fark etmişti. ‘’Bozan bensem  toparlayacak olan da benim’’ diyerek çıkmıştı doktorun yanından. 

Hazal için yaşadığı bu zorlu hastalık, güzel bir ders olmuştu. Bundan sonra kolay gelene göre değil ihtiyaca göre hareket edecekti.

Zararın neresinden dönülürse kârdır. “Sağlık olsun” diyerek gülümsedi. Canı acısa da yüzünde o tebessümle ve dönerken hayatını yeni bir düzene koyma konusunda yapacaklarını planlamaya başlamıştı bile… 

&

" Milyarlarca insan içinde, 

'bir' kişinin ne önemi olabilir ki?
Bunun cevabını, o 'bir' kişiye sorun! "

 Yahya Hamurcu

Kim Kimdir?

İlişkide Ustalık

Başarı Psikolojisi 


Yorumlar

  1. Her konu dönüp dolaşıp güçlü olmaya geliyor. Somutta da soyutta da dışarıdan o kadar etkilenmiyorsun.

    YanıtlaSil
  2. Güncel yaşadığımız sorunlardan birine çok güzel parmak bakmışsınız. Elinize sağlık. Yapılması gerenleride cebime aldım. Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Problemi bulan çözümü de bulur. 👌
    Kaleminize sağlık🌸

    YanıtlaSil
  4. İnsan kolayına gelince asıl çözümü görmek istemiyor. Hatta asıl çözümü aramıyor bile maalesef. Emeğinize sağlık güzel bir özet olmuş her hazır- hızlı çözümcülüğümüze..

    YanıtlaSil
  5. İnsan yanlış yerlerde çok oyalanıyor.

    YanıtlaSil
  6. Gerçekte problemin ne olduğunu bulamadığımızda çözümlerimizde sahte oluyor. Gerçek problemi bulan gerçek çözümü bulabiliyor. O zaman problemlerimizide büyümeden çözebiliyoruz. Gerçek problemlerimizi bulabilme dileğiyle. Elinize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  7. Problemi kabul etmeden insan çözümü göremez. O yüzden öncelikle problemi kabul etmemiz gerekiyor.

    YanıtlaSil
  8. İnsanın bulunduğu duruma, davranışlarına, seçimlerine dikkat etmesi ne kadar da önemli

    YanıtlaSil
  9. Teşhisi olmayan hastalığın tedavisi olmuyor. Mesele, gerçek teşhis..

    YanıtlaSil
  10. Ne yazık ki çoğumuzun takıldığı yer çözüm değil, problemi bulamamak...

    YanıtlaSil
  11. Problemin gerçeğini bulabilmek ne büyük konfor... Kaleminize sağlık teşekkürler...

    YanıtlaSil
  12. Problemin gerçeğini bulunca çözüm ne kadar da kolay… kaleminize sağlık💕

    YanıtlaSil
  13. İnsan doğru bir şey yaptığını zannederken öyle kendinden emin yanlışlarla oyalanabiliyor ki!

    YanıtlaSil
  14. Doğru yaptığımız tek bir hamleyi çözüm için yeterli zannedebiliyoruz. Başka tarafları görmediğimizi dışardan biri söylerse fark edebiliyoruz. Malesef insan en çok kendine kör.

    YanıtlaSil
  15. “Doktor ise insanı soğuk havaların değil mevsime uyum sağlayamamanın hasta ettiğini, yapılması gerekenin düzenli bir hayat sürmek olduğunu söylemişti.”Uyum hayatın her alanında… :)
    Çok güzel bir yazı teşekkürler..
    Sağlık olsun deyip, bundan sonraki süreçte bakalım hayatımıza… ;)
    Ftm Dlkn

    YanıtlaSil
  16. Bozan bensem toparlayacak olan da benim. Ne kadar ümit verici değil mi? Ya bunun için başkasına ihtiyaç duysaydık?

    YanıtlaSil
  17. Problemi doğru anlamayınca bir o çözüm bir bu çözüm dolanıp duruyor insan, ve bir bakıyor ki birçok şry dahada karışmış

    YanıtlaSil
  18. İnsanın en büyük problemi problemsiz bir hayatının olacağını düşünmesidir. 💮Oysa insan son nefesine kadar problemleri çözer ve gelişir ve bir üst ligin insanı olur. Güzel bir yazı olmuş teşekkürler🌿

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar