Ak Akçe İndirim Günü İçin Midir?

Ahmet, yüksek enflasyon karşısında ne yapacağını bilemiyordu. Mutfak masrafları sürekli artıyor, faturaları ödemekte zorlanıyordu. Artık buna bir çözüm bulmalıydı. Defteri kalemi eline aldı ve neye harcama yaptıklarını tespit etmeye başladı. Defter epey doldu, hala aklındakileri yazmayı bitirememişti. Yazdıkça gördüğü şeyler onu şaşırttı. En çok harcamayı internet alışverişine yapmışlardı. Mutfak masrafları ve gıdaların fiyatları hep gözüne çarpıyordu. Fakat internetten aldığı kazağın fiyatı hiç gözüne çarpmamıştı. Kazaktan sonra pantolon, atkı, mevsimlik ceket, çorap… Liste uzadıkça uzuyordu. Kendi harcamalarının yanında eşininkilere de bakınca her şey iki katına çıkıyordu. Ahmet söylenmeden edemedi: “Ah şu kış indirimleri, %70 sezon indirimleri! İndirim diye nasıl kendi bütçemi dibe indirmişim. Üç kış giyeceğim kıyafeti sipariş etmişim!”

Alışveriş

Ahmet, aldıklarının birçoğunu ise hiç kullanmadığını fark etti. Etiketlerini bile kesmeden kenara koymuştu. Onlara bakarken yerde açılmamış kargo kutuları da duruyordu.  “Bunları buraya kim koymuş ya” der gibi bakış attı. Bu kadar sipariş nasıl verdiğini anlamamıştı. 

İnsan sanal alışverişi oturduğu yerden kolaylıkla yapar. O an nakit para elinden çıkmaz, paranın gidişi anlaşılmaz. Para online yer değiştirir, bakiye düşüşü fark edilmez. O kadar hızlı ve kolay ödeme olur ki insan harcama yapmış gibi hissetmez... Hatta sanki aldığı şeyleri ücretsiz almış gibi hisseder.

Ahmet’in hissettikleri tam olarak böyleydi. 

Ahmet’in arkadaşları “Sizin eve iki maaş giriyor, her türlü geçinirsiniz” derdi. Oysa hiçbir şey göründüğü gibi değildi. Eşi de çalışmasına rağmen bir türlü ipin iki ucu bir araya gelmiyordu. Kenara üç beş kuruş koymak şöyle dursun artık kredi kartına yetişemiyordu. Her ay asgari ödemesini yapıp biraz daha borçlu kapatıyorlardı.

O an çocukluğunda annesinden duyduğu bir söz hatırına düştü. “Ak akçe kara gün içindir.” Hakikaten ak akçe kara gün içindi. İnsanın zorlandığı dönemler oluyordu ve böyle dönemde kenara koyulan insanı koruyordu. Ahmet’in ise kenarda bozuk parası bile yoktu. Bakiyelerin eksileri birbirleriyle yarışır haldeydi. Ahmet gördüğü tablo karşısında kendisine kızmadan edemedi. “Bizim akçeler indirim günlerinde heba oldu!” diye söylendi. Çocukluğunu düşündü, babası nasılda her şeye para yetirmişti. Bir tek babası çalışmasına rağmen, evde üç çocuk olmasına rağmen neredeyse hiç maddi sıkıntı çekmemişlerdi. Babası her ay maaşını alınca bir çeyrek alırdı. “Hanım bunu kenara koy, bir gün lazım olur.” derdi. Ahmet, üniversiteye başladığı zaman sıkışmışlardı. Harcı yatırmak için bozdurdukları altınlar, o gün kenara koyduklarıydı. Hiç kimseye borçlu olmadan ne kadar huzurlu yaşamışlardı. Belki her istedikleri olmamıştı ama her ihtiyaçları giderilmişti.

Alışveriş

İnsan çoğu zaman ihtiyacı haricinde alışveriş yapar. İhtiyacının dışında istediği beğendiği şeylere yönelir. 

Alabilmek için sınırlarını zorlar, borçlanır. 

Aldığında mutlu olur fakat sonrasında mutsuzlaşır. 

Borçla alınan hiçbir şey insana keyif vermez. 

Nihayetinde insan, sadece ve sadece kendini kandırır…

Ahmet’in aldıklarını incelemesi birçok şeyi fark etmesini sağladı. 

  • Harcamalarının çoğunun ihtiyaç olmadığını gördü. 
  • Çok alışveriş yaptığı için kenara para atamadığını anladı. 
  • Online alışverişte tedbirinin azaldığını fark etti. 

Artık yapılacak şeyler belliydi ama uygulamanın kolay olmayacağını biliyordu. Ahmet, sadece beğendiği için bir şey almayacaktı. Harcamalarını isteklerine göre değil ihtiyaçlarına göre yapacaktı. Bu karar maddi sıkıntılarını çözmek için büyük bir adım olacaktı. Bunun düşüncesi bile içini biraz olsun rahatlatmıştı. Defterin yeni sayfasını açtı ve bu ay için planlama yapmaya başladı.


Aldığım maaş:

Mutfak masrafı:

Faturalar:

Çocukların ihtiyaçları:

Benim ihtiyaçlarım:

Eşimin ihtiyaçları:

Kenara ayırdığım miktar: 

Hedeflerim:

…. 

İnsan tükettikçe mutlu olacağını zanneder… Fakat mutluluğun birçok dinamiği vardır. İnsanın hayatında ki dengesi mutluluğu ile doğrudan ilişkilidir. İnsan üretim tüketim dengesini kurmaya başladıkça hayatında hem mutluluğu hem de bereketi artar …

Peki bereket nedir? Nasıl artar? 

İnsan dengeye nasıl gelir? 

Mutlu ve başarılı olmak için neler yapmalıyız? 

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi Programında… 

&

" Milyarlarca insan içinde, 

'bir' kişinin ne önemi olabilir ki?
Bunun cevabını, o 'bir' kişiye sorun! "

 Yahya Hamurcu

Kim Kimdir?

İlişkide Ustalık

Başarı Psikolojisi 

Yorumlar

  1. İnsan tükettikçe mutlu olacağını zanneder. Nasıl bir yanılgı içinde insan. Yanıldığının farkında olmadan hep daha çok olanın derdinde hayatını zorlaştıran insan. Kaleminize sağlık çok aydınlatıcı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Bereketli yaşıyor muyuz?

    YanıtlaSil
  3. Üretim ve tüketim dengesini kaybettik.

    YanıtlaSil
  4. Nasıl da sinsice bizi mutsuz edecek olana yönelmişiz...Tam da zıttını umarak...

    YanıtlaSil
  5. Bu online alışverişler hepimizi mahvetti. Esnafı da bitirdi. Büyüklerin insafina kaldık.

    Ama alışkanlık olmuş, öyle kolay ki bakması... Sigara gibi, boş kalınca internette sörf... Em çok da giden zaman geri gelmiyor.

    YanıtlaSil
  6. Hepimiz müzdaribiz. Korona dönemiyle beraber daha da beter olduk gerçekten. Öyle bir albenili geliyor ki o anda, hiç yerinden kıpırdamıyorsun, ayağına geliyor... Sonra da değiştirmeye, kargoyla uğraşmaya üşeniyor insan, evde dağ gibi birikiyor. Normal dükkanlar da internetten satıyor ve kar payları çok düşük oluyormuş maalesef.

    YanıtlaSil
  7. İnsanlar isteklerini ihtiyaç zannedince böyle harcamalar tavan yapıyor. Bir de onda var bende niye yok , diye yanlış düşünebiliyor. 🌸🌼
    😀
    Kadınlar hiç ihtiyacı olmayan 20 liralık eşyayı 10 liraya alır.
    Erkekler ihtiyacı olan 20 liralık eşyayı 40 liraya alır.
    Oysa tasarruf hepsinden önemli değil miydi...

    YanıtlaSil
  8. Gerçekten ihtiyaç mı istek mi ayrımını yaptığında insan kazanıyor...

    YanıtlaSil
  9. Tam da günümüzdeki sorunlardan birine değinmişsiniz. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. İhtiyaçlar isteklerle ayrışmadığı sürece algıladığımız gerçekler de sahtelerle karışacak gibi görünüyor

    YanıtlaSil
  11. Okudum çok güzeldi emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  12. Ertuğrul Alakaş17 Nisan 2024 07:51

    İhtiyacımız olmadığı halde ,üretim yapmadan tüketim yaparsak eğer, bereketsiz yaşamış oluruz ve bedel öderiz.

    YanıtlaSil
  13. Bilinçsiz tüketici haline geldik.Ahmet

    YanıtlaSil
  14. Tüketiyoruz, tükettikçe biz tükeniyoruz sanki

    YanıtlaSil
  15. Bir dönem telefonumdan uygulamaları silmiştim uzunca bir süre hiç bir şey almadığımı farkettim.O uygulamalar göz önünde olunca can sıkıntısında el direk oraya gidiyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar